'Plan Velperbroek veel groter dan beloofd'

27-01-2009 17:18

De buurtbewoners rond de bouwlocatie van winkelcentrum Velperbroek in Velp zijn vastberaden. "Een winkelcentrum is oké, maar dan wel op een aanvaardbare schaal." Zo'n vijftig omwonenden steunen het bezwaarschrift dat is ingediend op de bouwvergunning voor het winkelcomplex.

Nieuwbouw Winkelcentrum Velperbroek - President Kennedylaan Velp

Als het moet, stapt de buurt naar de voorzieningenrechter om de bouw tegen te houden tot deze procedure is afgerond, zegt Frans van Suylekom. "Ze hebben de bouwketen al neergezet. Maar zodra we een hijskraan zien, vragen we een voorlopige voorziening."

Rabo Bouwfonds heeft een vergunning en een vrijstelling gekregen om vierduizend vierkante meter aan winkels te bouwen. Ook komen er 106 appartementen, 800 vierkante meter aan medische voorzieningen en een bovengronds parkeerdek met een groen dak erop.

Heel anders dan eerder met de buurt was afgesproken, betoogt Van Suylekom. We dachten een afspraak te hebben gemaakt in 2003." 

Winkelcentrum Velperbroek - Beleef het nieuwe wonen

In het nieuwe bestemmingsplan, dat is opgesteld in die periode, zijn volgens de Velpenaar randvoorwaarden afgesproken: 3500 vierkante meter winkels, 69 woningen, kantoren en een parkeergarage. "Dat was een uitbreiding ten opzichte van hoe het was: twee bouwlagen met een heao-school en winkels. Maar Rabo wilde nog groter."

De bewoners van de drive in-woningen aan de President Kennedylaan krijgen bovendien te maken met ontsluitingsverkeer voor bewoners en bezoekers van het nieuwe winkelcentrum. Ook dit was niet afgesproken, zeggen de omwonenden. Verder ontbreekt volgens hen de beloofde aparte parkeerplaats voor bewoners van de Churchillflat.

De standvastigheid van de buurt brengt de winkeliers mogelijk in de problemen. Hun tijdelijke accommodatie op het bouwterrein mag tot uiterlijk volgend jaar blijven staan. 

Van Suylekom verkiest het eventueel verlengen van deze vijfjarige termijn boven het snel bouwen van het nieuwe winkelcentrum. "Die nieuwbouw gaat nooit meer weg, dan kun je beter uitgaan van een goed plan."

Bron: Gelderlander.nl, 24 januari 2009