Het laatste weekend in Napels…

25-03-2009 19:36

Na de avonturen van vrijdagavond bij Nennella en daarna tot in de late uurtjes bij de Kinky Klub (nee, geen leer en kettingen, gewoon een discotheek) stond er ook op zaterdag en zondag nog een en ander op het programma. In mijn laatste volle weekend in Napels wilde ik in ieder geval Pompeji en de Vesuvius zien.

Zondag zou ik met klasgenoten de Vesuvius gaan beklimmen. De zaterdag had ik om de opgravingen van het oude Pompeji te bekijken. Met een nog wat zwaar hoofd van de avond ervoor, sprong ik ‘s ochtends in de Circumvesuviana, de trein van Napels naar Sorrento die onderweg het station van Pompeji aandoet.

De straten van het oude Pompeji

De opgegraven stad is enorm uitgestrekt.

Het gebied van de opgravingen (Pompei Scavi) is echt enorm. Je hebt echt het gevoel dat je in een stad loopt, compleet met straten en huizen, pleinen en theaters. Er zijn alleen geen winkels open, geen reclameborden, auto’s of scooters en er lopen uitsluitend toeristen rond. Een prima plek om even rustig bij te komen van alle drukte in Napels. Met een boekje en een kaart heb ik op m’n gemak door deze antieke wereld gelopen. 

De oude haven van Pompeji

De oude haven van Pompeji.

Na een halve dag heb je nog steeds niet alles gezien, maar is de kans groot dat je voeten het wél gezien hebben. Vooral ook omdat de straten in Pompeji ook 2000 jaar oud zijn en je dus behoorlijk goed uit moet kijken waar je loopt. ‘s Avonds was ik dan ook doodop en aangezien ik de volgende dag de Vesuvius op moest, ben ik vroeg het bed in gedoken.

De volgende morgen vroeg zat ik met mijn klasgenootjes Eriko en Lindsey opnieuw in de Circumvesuviana. Deze keer was de halte Herculaneum - waar trouwens ook opgravingen uit de oudheid te vinden zijn - vanwaar we een busje naar een parkeerplaats op de Vesuvius namen. Het laatste, steile stuk moet je te voet afleggen. Het was koud en winderig en met iedere stap hoger werd het kouder en winderiger. Bovenop de Vesuvius hebben we eerst een cappuccino genomen om weer een beetje warm te worden. Na de nodige foto’s van de koude, inactieve vulkaan genomen te hebben (lang niet zo spectaculair als de Etna!) gingen we weer snel naar beneden om op te warmen in het busje.

De haven van Sorrento

Het is heerlijk rustig aan de Amalfikust, in deze tijd van het jaar.

Terug in Herculaneum (Ercolano) vervolgden we onze treinreis naar Sorrento voor een snufje Amalfikust. In Sorrento, dat in zomer bijna bezwijkt onder het aantal toeristen, was het nu schoon, rustig en intiem. Een scherp contrast met de overdonderende aanwezigheid van Napels. In een restaurantje een heerlijke lasagne gegeten en een wijntje gedronken. Daarna langs de kust gewandeld en in het obligate toeristentreintje gestapt voor een tour langs de hotspots van Sorrento. Een overheerlijk ijsje van Primavera Antonio Carfiero (volgens de Lonely Planet ‘the best icecream you’ll ever have’) maakte de dag compleet. Moe maar voldaan stapten we in de trein die ons terug naar Napels zou brengen.

Commentaar

Datum: 20-07-2009

Door: Martin Lamboo

Onderwerp: Pompei

Hallo Edward,

Helemaal op de Italiaanse tour! Ella is al een hele dame geworden. Ze ziet er erg leuk uit. Even een korte reactie omdat Mieke en ik ook bij de opgravingen van Pompei geweest zijn. Hoewel het op die dag regende heeft het op mij een diepe indruk achtergelaten. Ik waande me werkelijk bijna twee milennia terug in de tijd. Versteende mensen die in hun slaap door de uitbarsting van de Vesuvius overvallen zijn. Sorento wordt terecht in menig Napolitaans lied bezongen. Ook waren op het eiland Capri eveneens vermaard vanwege haar schoonheid. Waarschijnlijk weet je wel dat de beroemde graficus Escher aan o.a. de Amalfi kust zijn inspiratie voor zijn perspectief spelletjes heeft opgedaan. Wij waren er een paar jaar geleden in maart maar toen was het af en toe best wel koud. Gaat alles goed met jullie? Leuk dat we jullie op deze site kunnen volgen.

Datum: 26-03-2009

Door: Edward

Onderwerp: Pompeji

Ciao Louise,

Er staan een foto van de lichamen bij Pompeji in het fotoboek dat ik zojuist heb geüpload.

Grtz,
Edward

Datum: 25-03-2009

Door: Louise

Onderwerp: Pompei

"Na een halve dag heb je nog steeds niet alles gezien, maar is de kans groot dat je voeten het wél gezien hebben."

Pfoe, inderdaad heel uitgestrekt zeg, ik kan me er alles bij voorstellen dat het eindeloze kinderkopjes lopen op een gegeven moment wel klaar is voor je onderdanen. Desalniettemin: ziet er spectaculair uit!
Ook nog de lichamen gezien van slapende mensen die onder de aswolk bedolven waren? Ik kan me dat nog herinneren uit mijn schoolboeken, lijkt me erg indrukwekkend.

Geniet nog van de laatste dagen!
Byeee,
Lou

Nieuw bericht