Gemeente Rheden in haar maag met vergunning winkels Velperbroek

29-06-2009 15:10

De gemeente Rheden zit in haar maag met het tijdelijke winkelcentrum Velperbroek. De winkels mogen er tot oktober 2010 staan. Wethouder Luuk Kuiper (PvdA, ruimtelijke ordening) verwacht echter niet dat het nieuwe winkelcentrum dan klaar is.


"Er wordt op dit moment gewerkt aan de contracten tussen Rabo Bouwfonds, dat de winkels neerzet en verzekeringsmaatschappij Achmea, verantwoordelijk voor de woningen. Wij zitten daar als gemeente niet tussen. Maar ik heb wel begrepen dat ze verwachten er in september uit te zijn." Dan moet het bestemmingsplan gewijzigd worden en moet er een bouwvergunning worden aangevraagd. In beide procedures kunnen belanghebbenden bezwaar maken. Als alle papieren in orde zijn moet het winkelcentrum nog gebouwd worden. Het is dus zeer waarschijnlijk na oktober 2010 klaar.


Het oude winkelcentrum is in oktober 2005 gesloopt. Toen is op dezelfde plek de tijdelijke accommodatie voor supermarkt Coop, bakker Hilvers en cafetaria Rokin neergezet. De tijdelijke gebouwen mogen er vijf jaar staan. "Wat betreft de Coop en de andere winkels ligt er een probleem", zegt Kuiper. "De termijn van vijf jaar kan niet verlengd worden. Maar niemand heeft er belang bij als ze verdwijnen. Je kunt de winkels oppakken en een meter verder weer neerzetten. Dan treedt er een nieuwe situatie in en kun je weer voor vijf jaar vergunning verlenen. Maar zulke trucs willen we eigenlijk niet toepassen. En deze gemeente is ook niet van het gedogen. We zullen dus een constructie moeten bedenken die juridisch haalbaar is. Op dit moment heb ik nog geen idee hoe we dat moeten aanpakken."

Bron: Gelderlander.nl