De woordenschat van Ella met 15 maanden

28-12-2008 20:46

 29 December is Ella 15 maanden oud. Ondertussen heeft ze al veel woorden geleerd. Ze begrijpt opdrachtjes en voert ze uit. Ze doet allerlei dieren na, in beweging en geluiden. Ze gebruikt ook nog enkele babygebaren, bijvoorbeeld voor drinken, lekker, wassen, slapen en vogel. Maar de meeste gebaren zijn vervangen door woorden. Ze brabbelt de hele dag door en af en toe hoor je een echt woord. Als ze met de telefoon in de weer is, hoor je soms 'hallo tom' of 'hallo ama' (oma). Andere woorden die Ella gebruikt, kunnen we natuurlijk vaak uit de context opmaken. Maar over het algemeen kan ze zich goed en duidelijk uitdrukken.

Woordenschat van Ella (15 maanden oud): Ella, papa, mama, oma(ama), opa(apa), Tom, Bas, koekoe (buurmeisje Fleur die koekoek door de schutting zegt), baby, Elmo, Ernie(enne) en Bert(bet), Sinterklaas(kaasj), Piet(biet en daarbij slaat ze zich hard op het hoofd), pop, Tony Montana(tomee), Nijntje(tijsje), Teletubbies(tubbies) en Lala en Poo, hallo, dag(daa), klaar(kaa), nog een keer(kee), ja, nee, open, dicht(dishj), op, af, uit, aan, oog, oor, neus(seusj), kin, haar, tas, lamp(pal), fiets(fiesj), trein(tei), auto(ato), brommer/motor(bomme), tractor(takko), sleutel(sjeute), boek(koek), boom(bom), bal, visje, ijsbeer(ijsje van het boek), olifant(ofa), kikker(kikke), speentje(peesje), klok/horloge(kok), eten, druiven(dwuive), appel(voor al het fruit), toetje(toto), koffie(koffee), zingen(sinne), zitten(tissen), poetsen(boesu), vallen, kom. (63 woorden dus...!)

De woorden die ik hierboven heb genoemd, zijn horen bij haar actieve taalgebruik. Haar passieve woordenschat is nog veel groter en dat merk je aan veel verschillende opdrachten die ze kan uitvoeren. 'Veeg je mond maar af' en 'geef de baby maar drinken' zijn een paar voorbeelden.

Als ze een tekening heeft gemaakt en op haar hand wat stiftstrepen ontdekt, zegt ze: 'wasdannou' en laat ons haar hand zien. Haar lievelingsliedje is die over de 'ato'. Als we fruit gaan eten wil ze altijd een 'appel'. Bij het binnen komen in de supermarkt roept ze naar iedereen bij de kassa 'halloow'. Als je vraagt of ze gepoept heeft, antwoordt ze steeds met 'bleh'. Ze brengt een boekje en maakt het aap-gebaar. Ze zoekt dan de aap in het boek en kan hem niet vinden. Ze probeert steeds Italië(talja) na te zeggen, want dan begint mama ook steeds te juichen. 

Ella heeft veel plezier in het praten en zegt dus ook alles na. Papa en mama moeten nu dus echt op hun woorden gaan letten.